Steun en versterk geheime gelovigen in het Midden-Oosten

“Het was alsof een last van mijn schouders viel”

Taher vond vrijheid in zijn cel

Toen Farah – de tienjarige dochter van de islamitische Taher en Donya – ernstig ziek werd, waren haar ouders ten einde raad. Ze brachten haar naar allerlei moslimleiders om voor haar te bidden, maar er veranderde niets. Uit wanhoop vroeg Donya uiteindelijk christelijke vrienden om te bidden voor Farah. Dit deden ze en kort daarna bleek Farah te zijn genezen.

Donya en Taher bekeerden zich tot het christelijk geloof. “Het was alsof een last van mijn schouders viel”, vertelt Taher. De twee kenden de verhalen over invallen van de geheime dienst bij huiskerken. Toch besloten ze samenkomsten te organiseren met andere christenen. Op een dag krijgt Taher een onheilspellend telefoontje als hij aan het werk is. “Taher, je moet naar huis komen, nu!” Het was de geheime politie. Ze waren in zijn huis.

Donya was die ochtend thuis en herinnert zich het voorval nog goed. De geheime politie haalde alles overhoop op zoek naar bewijs van hun christelijk geloof. “In onze huiskerk zongen we altijd het lied ‘Alles geef ik over aan Jezus’”, vertelt Donya. “En we vroegen elkaar dan: ‘Ben jij bereid en ben jij er klaar voor om alles over te geven aan Hem?’.” Terwijl de agenten haar huis overhoop haalden, zei Donya tegen de Here God: “Ik ben er klaar voor om alles aan U over te geven.”

Maandenlang gevangen
Zodra Taher zijn huis binnenstapte, werd hij gearresteerd, geblinddoekt en afgevoerd. Wekenlang zetten autoriteiten hem onder druk om namen van andere christenen te delen. Nacht na nacht werd hij ondervraagd, maar hij liet niets los. Uiteindelijk, na een paar maanden, besloot de rechtbank Taher vrij te laten, onder voorwaarde dat hij zou stoppen met evangeliseren. Maar net als Petrus in de Bijbel, luisterde Taher hier niet naar. “Ik ging naar huis en pakte mijn werk meteen weer op.”

Uiteindelijk werd de situatie toch te gevaarlijk voor Taher en zijn familie in Iran. De geheime dienst volgde hen continu. Taher vond geen werk en de constante druk werd het gezin teveel. Op een nacht besluit het gezin al biddend Iran te ontvluchten.

‘Jezus Christus is alles waard’
Nu wonen Taher, Donya, Farah en hun andere dochter Arezoo als vluchtelingen in Turkije. Dit is niet makkelijk, want ze kennen de taal niet en hebben amper rechten in het land. Maar toch blijven ze vol hoop en vertrouwen ze op de Here God. Taher heeft zijn ondervragers en de geheime dienst vergeven. “De tijd die ik met de Here Jezus in de gevangenis had, bracht me echte vrijheid.”

Op de vraag of dit alles – hun bezittingen, huis en vrienden verliezen en Iran moeten verlaten – het waard was, antwoordt Donya: “Jezus Christus is alles waard en we hebben, naar mijn mening, nog geen enkele prijs voor Hem hoeven betalen.”

Projecten

Open Doors steunt christenen in het Midden-Oosten via Centers of Hope bijvoorbeeld met:

  • noodhulp voor slachtoffers van oorlog en conflicten in de regio;

  • eten of andere basisbenodigdheden;

  • traumazorg zodat mensen hun ervaringen met vervolging en geweld kunnen verwerken;

  • microkredieten of begeleiding bij het zoeken naar werk;

  • activiteiten voor jong en oud om de gemeenschap te versterken.

Doel: een kledingpakket voor een persoon kost 50 euro, een voedsel- of hygiënepakket voor een persoon kost 85 euro en een bijdrage voor het werk in de Centers of Hope kost 120 euro.

Kom jij in beweging voor de geheime gelovigen in het Midden Oosten? Meld je dan nu aan en kom in actie!